Consiliul Local Craiova va pune mâna pe gestiunea fondurilor și contractelor asociațiilor de proprietari

Am luat act cu îngrijorare de intenția Consiliului Local al Municipiului Craiova (pct. 60 din convocator) de a înființa un SRL având drept obiect principal de activitate administrarea de imobile. Este ca și cum fiscul și-ar face firmă de contabilitate…

Astfel, având în vedere prevederile art. 55 din legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, care spun că tocmai consiliul local exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, conflictul de interese este evident, apărând mai multe probleme ce pot determina fapte de corupție sau asimilate faptelor de corupție, deoarece se urmărește să se pună mâna pe gestiunea fondurilor asociațiilor de proprietari și pe contractele acestora.

Pespectiva ca organele de control ale primăriei, după efectuarea controlului, să impună prin santaj sau să sugereze comitetului chiar propria firmă pentru administrare este vădit anti-concurențială și va aduce corupția administrației locale în asociațiile de proprietari.

La Asociația de Proprietari Bloc Romarta, serviciul de control al primăriei a încercat de mai multe ori să impună, chiar dacă nu o administrau, încheierea de contracte cu diverse firme „de fațadă”, de reparații, de alpiniști etc, prin depășirea atribuțiilor legale. De fiecare dată, înainte de a ni se face propuneri de contracte păguboase, eram controlați și urecheați de diverse organe ale primăriei. De exemplu, atunci când nu ne controla direct serviciul de control asociații, eram avertizați de Poliția Locală (comunitară), care este condusă de soțul unei șefe de la controlul asociațiilor. Refuzul președintelui de a încheia contracte păguboase i-a atras amenzi și avertismente, pe care ulterior le-a anulat în instanțe. Propunerile de contracte nelegale le-au atras funcționarilor din primăriei dosare penale, iar unele au determinat chiar arestarea primăriței Olguța Vasilescu, care a fost plimbată în cătușe inclusiv pentru incompetența unor subordonați.

Se nasc întrebările:

  • dacă primăria face controlul financiar-contabil la asociații, cine va face controlul la asociațiile pe care le vor administra, nu cumva tot ei?
  • de cine va asculta această societate: de primărie sau de asociație, ținând cont că administratorul asigură managementul de proprietate al condominiului prin prestarea serviciilor conform atribuţiilor, obligaţiilor şi responsabilităţilor atribuite de comitetul executiv, dar de fapt firma este a primăriei?
  • pentru lucrările privind proprietatea comună, această firmă de administrare va aduce oferte de la firmele care, doar „de fațadă”, nu sunt ale politicienilor locali sau nu cotizează la organele de partid și de stat?
  • se știe că comuniștii sunt niște administratori proști, deci cum să aducem comuniști să ne administreze blocul? Exemplul cel mai clar este societatea Termo Craiova SRL, care a fost obligată să preia datoriile fostei Regii de Termoficare, acțiune care a determinat insolvența societății, așa cum a afirmat lichidatorul societății în emisiunea Viața la bloc.

Din aceste considerente, constatăm că sfaturile pe care le primește conducerea primăriei nu sunt potrivite. Ar fi bine ca organul deliberativ al Municipiului Craiova să nu implice în noi scandaluri orașul nostru iubit, deoarece toate problemele din asociații se vor sparge în capul primăriei.